Cara Nak Buat Ikan Sungai Salai

Membuat larutan garam yang menggunakan persentase 20 hingga 25. Membuat ikan salai perlu waktu dua hari dua malam.


Tekstur Isi Halus Juicy Abang Ni Ajar Cara Nak Buat Ikan Keli Salai Paling Padu

Olahan ini berupa ikan yang dimasak dengan cara diasap selama beberapa jam.

. Basuh ikan dengan air asam jawa dan kelar rapat-rapat. Tak heran jika ikan menjadi salah satu makanan sehari-hari yang sangat mudah dijumpai di sini. Cara membuat ikan salai terhitung ribet sebab bahan baku utama yaitu ikan mentah yang telah dicuci mesti diasapi menggunakan api kecil dari kayu bakar sampai akan kering dalam waktu dua hingga tiga hari.

1st mestilah kene pegi pasar pagi-pagi guys. Penggaraman dilakukan secara merata pada tubuh ikan. Perlu diingat segala step dan cara pengendalian itik ni amat penting untuk mencapai piawaian pertubuhan penyalai sedunia bergurau.

Namun sebagaimana layaknya sumber protein hewani yang lain ikan juga mudah busuk jika tidak segera diolah. Here is how you achieve that. Masyarakat setempat menyebutnya ikan salai.

Takdelah hilang macho tu nanti bila balik rumah terkial-kial nak kerjakan ikan yang hidup tu. Masyarakat setempat menyebutnya ikan salai. Salai itu artinya proses pengolahan ikan dengan cara diasap.

Lama proses pengasapan berlangsung kurang lebih 24 jam atau sampai ikan sudah berwarna kuning atau coklat keemasan. Setelah itu api dipadamkan dan ikan-ikan dibiarkan sampai dingin. Untuk membuat ikan salai khas Sumatera Selatan ini dibutuhkan 3 tahapan.

Dalam proses pengasapan itu ikan tak boleh ditambahkan garam atau bumbu penyedap lainnya supaya rasa gurih keluar dengan sendirinya karena. Jika tiba-tiba teringin nak makan lauk daging salai tapi susah nak jumpa orang yang jual cara dibawah ni anda boleh cuba. Empat langkah mudah menyalai itik 1 Bersihkan itik dengan betul.

Ada beberapa cara untuk mengolah ikan agar lebih awet. Abang nak kongsi pada kalian khususnya pada anak dara dan anak teruna di luar sana cara asas menyiang ikan keli dan teknik membuang objek darah beku hanyir dalamannya. Ikan salai menjadi kuliner ciri khas.

Salah satu cara nak handle itik ni untuk jadi karya agung anda di dapur adalah dengan kaedah salai tradisional warisan nenek moyang kita. Selama penyalaian ikan-ikan dibolak balik agar panas dan asap merata pada kedua sisi ikan sampai kering. Bila berkunjung ke Natuna tidak ada salahnya untuk membawa pulang ikan asap sebagai oleh-oleh.

May 15 2017 Inspirasi Kuliner 3302 Views. Proses pembuatan ikan salai dimulai dari menyiangi kemudian isi perut ikan dikeluarkan dibelah tapi tidak sampai terpotong dua kemudian berlanjut kepengasapan. Bila order tu boleh la mintak orang pasar tu siangkan siap-siap.

Kemudian isi perut dan insang dibuang. You can have Cara buat ikan salai using 6 ingredients and 4 steps. Di bawah tempat pengasapan kayu telah disiapkan sembari menjaga nyala api supaya ikan yang diasap kering sempurna.

Ikan salai kemudian diolah jadi banyak masakan lezat diantaranya gulai pindang dan balado seperti resep praktis berikut. Kisar atau tumbuk cili padi dan kunyit sehingga hancur. Selain diolah menjadi masakan atau lauk ikan juga diolah dengan cara diasap untuk dijadikan oleh-oleh.

Dan umpan siap untuk di bawa pergi berburu memancing di area galatam. Bagi anda orang asli Jawa Timur pasti pernah mendengar bandeng asap bukan. Ini dilakukan agar ikan benar-benar kering.

Nak cari ikan yang fresh semestinya yang hidup geng. Sriwijaya Post - Cara Buat Ikan Salai Khas Muba Super Mahal Intip Prosesnya Ikan Lais dari Sungai Musi Muba. Bila berkunjung ke Natuna tidak ada salahnya untuk membawa pulang ikan asap ini sebagai oleh-oleh.

Jika sudah belah menjadi dua dan bersihkan bagian perutnya. Cara Membuat Ikan AsapIkan Salai. Cara Membuat Ikan Salai dan Pembuatan Pindang Salai Khas Musi.

Pastikan selalu di cuci dengan bersih dan tiriskan. Sambal Ikan Salai pari Asap cabe pirik ikan pari asap 350 GR potong sesuai selera bumbu dasar merah utk seafood serai garam gula daun jeruk purut Belimbing wuluh petai opsional cabe rawit sesuai selera 30 menit 4 orang Kalimantan Barat Indonesia Mena Andriana Hehancang Ikan Salai-Tehung Pindang Kerutuk khas Lahat. Jangan lupa memberikan pemberat diatas ikan agar tidak mengapung.

Intip proses pembuatan ikan salai di Desa Bai Langu Kecamatan Lais Musi Banyuasin Muba Senin 1842022. Rendam ikan keli atau ikan lele di dalam larutan garam tersebut selama 30 hingga 60 menit. Cara Membuat Gulai ikan salai Enak.

Pertama adalah penggaraman pengeringan dan pengasapan. Selain diolah menjadi masakan atau lauk ikan juga diolah dengan cara diasap untuk dijadikan oleh-oleh. Cara Membuat Gulai ikan salai Enak.

Penggaraman Ikan pertama kali dipilih sesuai ukurannya. Ikan adalah salah satu sumber protein hewani yang cukup banyak disukai orang. Masukkan tempoyak garam dan gula.

Setelah itu ikan digarami. Buat adonan tersebut sesuai besar mulut ikan mas. Kamu dapat membuat Ikan Salai Balado Tahu Jengkol menggunakan 10 Bahan-bahan dan 4.

Nanti ada pulak yang komen tak boleh makan sebab bau ikan. Redaksi di Agustus 18 2017. Kak Bell lagi prefer tumbuk semua bahan.

Hiris halus sehelai daun kunyit. Buat yang gemar makan ikan air tawar seperti keli patin dan keturunannya pasti mahu rasanya yang tidak hanyir dan berbau ketika masak dan makan. Secara sederhana dengan membuat para-para dari bilah bambu atau anak kayu kecil di susun rapi tetapi agak rengang sehingga asap dan panas pembakaran api dengan mudah mengenai ikan tinggi para-para dari tanah sekitar 70 - 80 cm agar ikan tidak terkena api langsung sehingga membakar para-para akibatnya ikan menjadi gosong.


Tekstur Isi Halus Juicy Abang Ni Ajar Cara Nak Buat Ikan Keli Salai Paling Padu


Resipi Cara Buat Ikan Salai Oleh Nor Ariffin Cookpad


Ikan Keli Salai Homemade Resepi Viral By Kaki Lantak 004 Youtube


Ikan Keli Salai Masak Lomak Podeh

Comments

Popular posts from this blog

Which Best Explains Why Fertilizer Ruoff Is O Bad

Asus Tuf Price Malaysia